Káva s vajíčkom? Naozaj to niekto pije?

Už len samotný názov znie strašideľne ale nenechajte sa oklamať. Ani neviete ako veľmi túžim ísť späť na túto rannú delikatesu do Vietnamu. Áno presne Vietnam je to miesto, kde táto pochúťka prišla na svet.


Neviem aký ste vy typ človeka vy, ale ja som od malička mamine vyjedala cesto keď piekla koláče. Také to, kde išli vyšľahané žĺtka s cukrom. Och to bolo moje. Už už som sa nevedela dočkať kedy mi mamina podá (pre ňu) prázdnu misu a ja budem môcť vyoblizovať všetky jej okraje. A presne toto mi pripomenula EGG COFFEE vo Vietname.





Detstvo spojené s chuťou dospeláckej kávy. Netradičná a zároveň neodolateľná kombinácia. Spojenie, ktoré keď raz ochutnáte už nezabudnete.

Ja som mala najsilnejší zážitok z Egg Coffee v kaviarni Little Hanoi Egg Coffee v Ho Chi Minh City. Samozrejme veľa dobrých kaviarní je aj v samotnom Hanoi ale táto ma jednoducho dostala svojou atmosférou, chuťou, autentickosťou.



Nižšie vám pridávam aj recept a taktiež detailný postup ako sa takáto egg coffee alebo po našom vajíčková káva má vychutnávať. Pretože to nie je len tak vypiť si takúto kávu. Všetko má svoje postupy.


Recept na prípravu

Receptov na Egg Coffee - CÀ PHÊ TRỨNG je viacero, avšak mne sa najviac osvedčil práve tento podľa Andalida's ethnic spoon.

Ingrediencie

355 ml espresso

1 žĺtok

4 polievkové lyžice sladeného kondenzovaného mlieka (salko)

  • Uvarte si požadované množstvo kávy, ktoré vám bude stačiť na dve porcie Egg Coffee

  • Začnite šľahať vaječný žĺtok a postupne pridajte aj kondenzované mlieko

  • Pokračujte v miešaní pokiaľ sa objem zdvojnásobí a konzistencia nebude krémová

  • Nalejte do dvoch šáliek kávu a navrch dajte 1 lyžicu vyšľahanej zmesy

  • Ak si chcete vychutnať Egg Coffee ako praví vietnamci, tak šálku s kávou vložte do misky s teplou vodou, tá udrží kávu dlhšie teplú

  • Na zdravie!

Výroba Egg Coffee doma
Výroba Egg Coffee doma

Návod na správne vychutnanie

Najprv ochutnajte jemný sladký krém na povrchu, potom si pomaličky začnite vychutnávať spodnú časť a až na záver tieto dve vrstvy premiešajte dokopy a vychutnajte si gurmánsky pôžitok sladkej a trpkej chuti, ktorá je prepojená netradičným tukom - žĺtkom. Ideálne piť teplé. Dúfam, že vám bude chutiť :) A nezabudni napísať ako vám káva chutila, prípadne či ste vyskúšali recept aj doma.


Ako si vychutnať Egg Coffee - V kaviarni Little Hanoi Egg Coffee v Ho Chi Minh City
Ako si vychutnať Egg Coffee