Je fideuà nová paella?

Updated: Nov 14, 2021

Keď sa povie slovo “paella” väčšina z nás si pravdepodobne hneď predstaví typické španielske jedlo - ryžu s morskými plodmi. Ale čo je fideuà? Názov pochádza zo slova fideuada čo znamená “veľké množstvo rezancov”.


Už tento preklad niečo málo napovedá a áno naozaj ide o španielský pokrm, ktorého základnou zložkou sú najmä cestoviny a morské plody ako mäkkýše, mušle, ryby, krevety a podobne. Fideuà pochádza z pobrežia Valencie a veľmi rýchlo si našla svoju obľubu vo viacerých španielských mestách vrátane Barcelony. Servíruje sa taktiež na typickej okrúhlej panvici s rúčkami po bokoch a dochuťovaná je okrem tradičných byliniek najmä citrónom. Ak ste teda ešte fideuà nevyskúšali, určite odporúčam všetkými desiatimi.



A ak náhodou vaše nohy zavítajú do Barcelony, prikladám sem aj odporúčanie na reštauráciu Can Sole, ktorá má tú najlepšiu fideuà akú som doposiaľ jedla. Avšak malý tip na záver - paella / fideuà v tejto reštaurácií sa podáva minimálne pre dve osoby. Takže ak si aj objednáte jednu porciu, rátajte s tým že nebude stáť 20€ ale 40€ a nebude zodpovedať veľkosti jednej ale dvoch. Áno v jedálnom lístku to majú napísane “minimálne pre 2 osoby”, ale ľahko sa vám stane (rovnako ako nám), že túto informáciu prehliadnete a potom sa "obžerstvo" môže začať :D