TOP netradičné jedlá vo svete - od Seeseetravel

Na svete sa môžete stretnúť s rôznymi tradíciami. Každý sme zvyknutí na iné jedlá, iné chute a iné zvyky. Nižšie nájdete tie "najčudnejšie" jedlá, ktoré ľudia jedia vo svete (pre nás čudné, pre nich úplne normálne). Ale ak chcete zažiť pre nás skutočný "bizard" počkajte si na poslednú "delikatesu", ktorá vám rozhodne potrápi mozgové bunky a zmätie vaše chuťové poháriky...

Century Egg - Čína
Century Egg - Čína

Century Egg - storočné vajce

Odkiaľ? - pochúťka z Číny


Storočné vajcia, známe aj ako konzervované vajcia či čierne vajcia - je to čínske kulinárske jedlo, ktoré sa vyrába konzervovaním kačacích, kuracích alebo prepeličích vajec v zmesi hliny, popola, soli, nehaseného vápna a ryžových šupiek na niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov v závislosti od spôsobu spracovania. Počas tohto procesu sa žĺtok zmení na tmavozelenú až sivú farbu s krémovou konzistenciou a silnou chuťou v dôsledku prítomného sírovodíka a amoniaku, zatiaľ čo bielko sa zmení na tmavohnedé, priesvitné želé so slanou príchuťou.


Century Egg - storočné vajce
Century Egg - storočné vajce

Ovčia hlava Smalahove

Odkiaľ? - pochúťka z Nórska

Tradičná pochúťka z Nórska, ktorá sa tu konzumuje najmä na Vianoce. Táto delikatesa sa varí tak, že najprv necháte hlavu 24h namočenú v obyčajnej vode a následne ďalších 24h v osolenej vode a varíte. Väčšinou sa podáva so zemiakovou kašou, ‌rutabagou (švédskou repou) a akvavitom, čo je alkohol vyrábaný v Škandinávii, ktorý sa destiluje z obilia a zemiakov a je ochutený rôznymi bylinkami.


Smalahove - ovčia hlava
Smalahove - ovčia hlava

Surströmming - fermentované slede

Odkiaľ? - pochúťka zo Švédska

Malé slede sa nasolia sa a nechajú sa voľne kvasiť. Následne sa naplnia do plechovky asi mesiac predtým, ako sa dostanú na stoly a do obchodov. Proces fermentácie pokračuje v plechovke, výsledkom čoho je vydutá plechovka fermentovaných sleďov - surströmming. Chuť je štipľavá s kyslosťou na konci. Fermentácia vznikne vďaka kyseline mliečnej, ktorá je v chrbtici rýb.

Surströmming - švédska pochúťka
Surströmming - švédska pochúťka
Tamilok Woodworm - Červy v dreve

Odkiaľ? - pochúťka z Filipín

Filipínske červy, ktoré nájdete v odhnitých kmeňoch stromov pod vodou - podobné Mangrovníkom). Kmeň musíte roztvoriť aby ste sa k červom dostali. Následne ich môžete konzumovať dvoma najčastejšími spôsobmi. 1. surové na štýl Ceviche - takto ich nájdete aj v uliciach, kde ich surové podávajú v kelímku a vy ich tak môžete rovno konzumovať. 2. alebo uvarené, čo je pre mňa určite predstaviteľnejšie :) V oboch prípadoch sa väčšinou podávajú s chilli, soľou, prípadne wasabi. Dobrým pivkom k nim tiež nič nepokazíte.

Tamilok Woodworm -  v dreve
Tamilok Woodworm - v dreve

Tamilok Woodworm v poháriku
Tamilok Woodworm v poháriku

Burger z krokodíla

Odkiaľ? - pochúťka v Ázií ale aj Afrike či Austrálií

Krokodílie mäso je obľúbené vo väčšine ázijských krajín. Číňania konzumovali krokodílie mäso už oddávna a verili, že práve toto mäso má liečivé účinky. Krokodílie mäso je jedným z najobľúbenejších v rámci celej Ázie. Je jednoduché na prípravu a jeho chuť je jemná. Niektorí ho pripravujú na prírodno ako my kuracie prsia, ako soté či ako mäso do burgrov. Spôsobov je veľa. V inej krajine nájdete iný spôsob.

Burger z krokodíla Kambodža
Burger z krokodíla Kambodža

Býčie semenníky - Criadillas

Odkiaľ? - pochúťka z Argentíny, Mexika či Španielska

V Argentíne nájdete vyprážané teľacie či býčie semenníky, podávané so salsou na viacerých miestach. Jedia sa predovšetkým v regiónoch, kde sú obľúbené býčie zápasy. Criadillas sa vyrábajú nasekaním semenníkov, obalených v strúhanke s niekoľkými koreninami. Následne sú vyprážané v tuku. Semenníky sa nemusia len vyprážať ale podávajú sa na rôzne spôsoby.

Vyprážané Criadillas
Vyprážané Criadillas

Semenníky v obchode
Semenníky v obchode
Ťavie mäso

Odkiaľ? - pochúťka z Afriky

Ťavie mäso nie je v Afrike ničím nezvyčajným. Nájdete ho v rôznych receptoch, pripravované na rôzne spôsoby. Chuťou je nasladlé a veľmi podobné hovädziemu mäsu či už vizuálne alebo chuťovo.

Ťavia pochúťka v Maroku
Ťavia pochúťka v Maroku

Ako sa je ťavie mäso v Maroku? Zaujímavosti o Maroku alebo, čo ste o Maroku nevedeli.


Kiviak

Odkiaľ? - pochúťka z Grónska

Keď už ste si mysleli, že vás žiadne jedlo nemôže prekvapiť, tak Kiviak z Grónska vás rozhodne nechá v nemom úžase. Tradičné jedlo, ktoré v Grónsku jedia Inuiti počas zimného obdobia, najmä cez Vianoce, Kiviak pozostáva zo stoviek mŕtvych vtákov s názvom Auk. Tie sú naplnené do mŕtveho tuleňa a ponechané kvaseniu pod kameňom asi tri mesiace. Veru, čítate správne...Používa sa približne 400 – 500 mŕtvych vtákov, nakoľko tesnenie musí byť pred fermentáciou naozaj pevné. Tuleň sa nakoniec potrie olejom, aby odpudzoval muchy a červy. Výsledné jedlo vraj veľmi pripomína vyzreté syry či sladké drievko. Toto jedlo je tiež zdrojom vitamínov, ktoré sú pri tuhej Grónskej zime veľmi potrebné. Tak ako? Ochutnali by ste?

Kiviak Grónsko
Kiviak Grónsko

No a teraz ruku na srdce, koľko z vyššie spomenutých jedál by ste vedeli ochutnať? Ak ste vo svete ochutnali ešte väčšiu "čudnosť" určite mi napíšte a rada do článku pridám.