Na svete sa môžete stretnúť s rôznymi tradíciami. Každý sme zvyknutí na iné jedlá, iné chute a iné zvyky. Nižšie nájdete tie "najčudnejšie" jedlá, ktoré ľudia jedia vo svete (pre nás čudné, pre nich úplne normálne). Ale ak chcete zažiť pre nás skutočný "bizard" počkajte si na poslednú "delikatesu", ktorá vám rozhodne potrápi mozgové bunky a zmätie vaše chuťové poháriky...

Century Egg - storočné vajce
Odkiaľ? - pochúťka z Číny
Storočné vajcia, známe aj ako konzervované vajcia či čierne vajcia - je to čínske kulinárske jedlo, ktoré sa vyrába konzervovaním kačacích, kuracích alebo prepeličích vajec v zmesi hliny, popola, soli, nehaseného vápna a ryžových šupiek na niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov v závislosti od spôsobu spracovania. Počas tohto procesu sa žĺtok zmení na tmavozelenú až sivú farbu s krémovou konzistenciou a silnou chuťou v dôsledku prítomného sírovodíka a amoniaku, zatiaľ čo bielko sa zmení na tmavohnedé, priesvitné želé so slanou príchuťou.

Ovčia hlava Smalahove
Odkiaľ? - pochúťka z Nórska
Tradičná pochúťka z Nórska, ktorá sa tu konzumuje najmä na Vianoce. Táto delikatesa sa varí tak, že najprv necháte hlavu 24h namočenú v obyčajnej vode a následne ďalších 24h v osolenej vode a varíte. Väčšinou sa podáva so zemiakovou kašou, rutabagou (švédskou repou) a akvavitom, čo je alkohol vyrábaný v Škandinávii, ktorý sa destiluje z obilia a zemiakov a je ochutený rôznymi bylinkami.

Surströmming - fermentované slede
Odkiaľ? - pochúťka zo Švédska
Malé slede sa nasolia sa a nechajú sa voľne kvasiť. Následne sa naplnia do plechovky asi mesiac predtým, ako sa dostanú na stoly a do obchodov. Proces fermentácie pokračuje v plechovke, výsledkom čoho je vydutá plechovka fermentovaných sleďov - surströmming. Chuť je štipľavá s kyslosťou na konci. Fermentácia vznikne vďaka kyseline mliečnej, ktorá je v chrbtici rýb.

Tamilok Woodworm - Červy v dreve
Odkiaľ? - pochúťka z Filipín
Filipínske červy, ktoré nájdete v odhnitých kmeňoch stromov pod vodou - podobné Mangrovníkom). Kmeň musíte roztvoriť aby ste sa k červom dostali. Následne ich môžete konzumovať dvoma najčastejšími spôsobmi. 1. surové na štýl Ceviche - takto ich nájdete aj v uliciach, kde ich surové podávajú v kelímku a vy ich tak môžete rovno konzumovať. 2. alebo uvarené, čo je pre mňa určite predstaviteľnejšie :) V oboch prípadoch sa väčšinou podávajú s chilli, soľou, prípadne wasabi. Dobrým pivkom k nim tiež nič nepokazíte.


Burger z krokodíla
Odkiaľ? - pochúťka v Ázií ale aj Afrike či Austrálií
Krokodílie mäso je obľúbené vo väčšine ázijských krajín. Číňania konzumovali krokodílie mäso už oddávna a verili, že práve toto mäso má liečivé účinky. Krokodílie mäso je jedným z najobľúbenejších v rámci celej Ázie. Je jednoduché na prípravu a jeho chuť je jemná. Niektorí ho pripravujú na prírodno ako my kuracie prsia, ako soté či ako mäso do burgrov. Spôsobov je veľa. V inej krajine nájdete iný spôsob.

Býčie semenníky - Criadillas
Odkiaľ? - pochúťka z Argentíny, Mexika či Španielska
V Argentíne nájdete vyprážané teľacie či býčie semenníky, podávané so salsou na viacerých miestach. Jedia sa predovšetkým v regiónoch, kde sú obľúbené býčie zápasy. Criadillas sa vyrábajú nasekaním semenníkov, obalených v strúhanke s niekoľkými koreninami. Následne sú vyprážané v tuku. Semenníky sa nemusia len vyprážať ale podávajú sa na rôzne spôsoby.


Ťavie mäso
Odkiaľ? - pochúťka z Afriky
Ťavie mäso nie je v Afrike ničím nezvyčajným. Nájdete ho v rôznych receptoch, pripravované na rôzne spôsoby. Chuťou je nasladlé a veľmi podobné hovädziemu mäsu či už vizuálne alebo chuťovo.

Ako sa je ťavie mäso v Maroku? Zaujímavosti o Maroku alebo, čo ste o Maroku nevedeli.
Kiviak
Odkiaľ? - pochúťka z Grónska
Keď už ste si mysleli, že vás žiadne jedlo nemôže prekvapiť, tak Kiviak z Grónska vás rozhodne nechá v nemom úžase. Tradičné jedlo, ktoré v Grónsku jedia Inuiti počas zimného obdobia, najmä cez Vianoce, Kiviak pozostáva zo stoviek mŕtvych vtákov s názvom Auk. Tie sú naplnené do mŕtveho tuleňa a ponechané kvaseniu pod kameňom asi tri mesiace. Veru, čítate správne...Používa sa približne 400 – 500 mŕtvych vtákov, nakoľko tesnenie musí byť pred fermentáciou naozaj pevné. Tuleň sa nakoniec potrie olejom, aby odpudzoval muchy a červy. Výsledné jedlo vraj veľmi pripomína vyzreté syry či sladké drievko. Toto jedlo je tiež zdrojom vitamínov, ktoré sú pri tuhej Grónskej zime veľmi potrebné. Tak ako? Ochutnali by ste?

No a teraz ruku na srdce, koľko z vyššie spomenutých jedál by ste vedeli ochutnať? Ak ste vo svete ochutnali ešte väčšiu "čudnosť" určite mi napíšte a rada do článku pridám.